Nordeuropa

Grønland 2024, afsnit 1

Kangerlussuaq – Ilulissat

Et nyt eventyr er på vej- i hvert fald en stor oplevelse.


Fra hedebølge i Danmark til kuldechok i Grønland. Det kunne godt have været en overskrift, men helt så dramatisk er det ikke. Godt nok havde vi 28 grader da vi tog hjemmefra og det er ganske lunt, men her i Grønland føles de 5 grader nu ok.


I Kangerlussuaq bor vi i Old Camp et vandrehjem af ældre dato, med så skæve gulve at selv Tivolis hurlumhej hus vil blive grøn af misundelse. Heldigvis er der masser at se og vi tager på Tundra safari, for kigge næremere på den flotte natur. Fingerne krydses for at spotte moskusokse, der har gode levevilkår her.

_DSC1757
_DSC8072
_DSC1619
_DSC1915
_DSC1828
_DSC8074
_DSC1589
_DSC1888
_DSC7936
previous arrow
next arrow


Vi tager videre nordpå, helt præcis Ilulissat som ligger ca 350 km nord for polarcirklen. Byen ligger ved Kangia som de lokale kalder Isfjorden, som er på UNESCOS verdensarvsliste. Både inde i byen og lidt udenfor, er der udsigt til den største attraktion – isbjergene.


I solopgang og nedgang bliver de fotograferet. Tidligt oppe og sent i seng, opbygger en vis træthed og gør tanken om en middagslur altid nærværende.

_DSC2196
_DSC2098
_DSC2067
_DSC2064
default
default
_DSC8197
default
default
_DSC2467
previous arrow
next arrow


Fra Ilulissat tager vi på en dagstur med 6 timers sejlads i en hurtiggående båd op langs kysten. Vi skal til Eqi gletsjeren som knækker isbjerge af, der flyder ud i Diskobugten


Et lokalt firma, uniqetours.gl har satset stort og ladet bygge en helt ny Targa båd efter deres egne specifikationer. Som der står på jakkerne “sustainable tourism uses locals” og det har de fuldstændig ret i. Hvis turismen skal have have en positiv påvirkning – er det nødt til at give indtægt og en fremtid til den lokale befolkning og ikke bare til en stor effektiv multinational koncern.


Vi er også heldige at spotte en pukkelhval, som ikke er rejst med de andre med til varmere himmelstrøg.
Båden sejler forsigtigt igennem de isfyldte fjorde og vi kommer frem til gletsjeren, som vi kan høre er i konstant bevægelse. Det lyder som tordenbrag, når den giver sig. En gang imellem kælver den, så isen vælter i vandet. Af samme årsag må vi holde os på god afstand. Isvæggen er ca 120 meter høj og det kan være store stykker som brækker af.

default
_DSC8228
default
default
default
_DSC2762
_DSC2658
_DSC8264
previous arrow
next arrow


På billedet kan man se stregen på klippen, hvor gletsjeren gik til i 2001, så den er desværre skrumpet en del. Forskerne regner med at den er helt forsvundet om 10 år. Vores grønlandske guide mener dog ikke at det går helt så hurtigt. Men det er tydeligt at afsmeltningen foregår i et hidtil uset tempo.


I Ilulissat er der et dedikeret museum til polarforsker og opdagelsesrejsende Knud Rasmussen. Vi kender ham i forvejen fra Knud Rasmussens sommerhus i Hundested, så det er specielt at se deres udstilling her. Der er udstillet udstyr og tøj fra den tid og spændende historier omkring ekspeditioner og hans liv i Grønland.

_DSC8172
_DSC8150
_DSC8170
_DSC8162
_DSC8158
_DSC8152
_DSC8169
_DSC8159
previous arrow
next arrow


Selvom vi er i september, er den første sne endnu ikke faldet, så desværre kan vi ikke komme ud og køre med hundeslæde. Men hundene er helt sikkert klar. Det ser også ud til at næste generation er sikret.
De ser søde og dejlige ud med deres tykke pels, men man skal lige huske på at det ikke er kæledyr som vi kender det. Det sker undertiden at uforsigtige børn desværre mister livet, i nærkontakt med hundene. De er arbejdsdyr – med en vis grad af barskhed.