Eyjafjallajökull-museum og termisk område ved Keflavik
Da Eyjafjallajökull udbruddet satte Europa på den anden ende i 2010, gik det hårdt ud over en bondemand, som bor tæt på vulkanen. Hele hans ejendom blev dækket af et tykt lag aske. Alle i området hjalp ham med at redde dyrene, så ingen kom til skade.
Familien måtte flygte, og kunne først vende tilbage, da vulkanen slukkede igen. Da de vendte tilbage var der er et stort oprydningsarbejde i vente. Men i sådan en situation, står islændingene sammen – der kom mange mennesker og hjalp med at rydde op.
På rekord tid kunne de flytte ind igen. Det var endda muligt at høste grøntsager, som nød godt af al den gode næring asken havde taget med sig.
Mens oprydningsarbejdet stod på, kom en bus med turister forbi. De stod ud og spurgte om ikke de måtte få en pose med aske fra den vulkan, som havde sat verden på den anden ende.
Familien grinede og sagde at det måtte de da gerne.
De fik så idéen til at fortælle deres historie omkring udbruddet, og oprettede i den forbindelse et lille privat museum, hvor hele fortællingen findes.
Museet har biograf, plancher med billeder, souvenirs osv.
Det er familien selv der passer butikken, så man kan altid få en spændende snak med dem. Hustruen er fra Norge, så familien taler både islandsk, norsk og engelsk.
Lokationen er nem at komme til, da det ligger lige ud til Ringvej 1
Turen er ved at være slut for Sus´ vedkommende, så vi kører mod Keflavik.
Inden vi kommer til lufthavnen, skal vi besøge et termisk område som ligger tæt derved.
Undergrunden er kogende varm og det udnyttes til vand, varme og el.
En familie havde bygget hus her for mange år siden. De udnyttede den varme undergrund til opvarmning af huset, men måtte senere flytte, da temperaturen blev alt for høj.
Efter at have brugt lidt tid i området, kører vi til lufthavnen så Sus kan komme til Danmark.
Johnny får fornøjelsen af at køre bilen til den modsatte enden af Island, hvor færgen afgår fra Seydisfjördur, så både han og bil kan komme retur.